Det er ingen hemmelighet at arbeidshverdagen til en bedriftseier kan være både hektisk og krevende. Da kan noen gode tips for effektivisering komme godt med, og det er nettopp dette vi har samlet i denne artikkelen. Vi har snakket med en rekke gründere av små og store bedrifter. Her finner du deres beste tips til hvordan du kan effektivisere hverdagen din som bedriftseier. 

 

Bygg et sterkt team

Rådet som kom tilbake fra flest gründere var nettopp det “Ikke prøv å gjøre alt selv”, og dette er noe vi stiller oss bak. Vi vil faktisk gå så langt som å si at en av de viktigste oppgavene til en god leder, er å vite hvilke oppgaver han skal holde på og hvilke som skal delegeres for at virksomheten skal fungere effektivt.  Bygg et sterkt team rundt deg, og pass på at de du velger kan styrke sine svake sider. En nybegynnerfeil er at man velger de som er mest lik seg selv, men disse besitter sjeldent den kunnskapen man egentlig trenger.  En av de tøffeste oppgavene en bedriftseier må gjøre er å gi slipp på virksomheten sin. Her snakker vi ikke om å gi tapt på ledelsen, men må delegere oppgaver til de riktige menneskene. Da må man ha et sterkt team rundt seg med de riktige ferdighetene. På denne måten vil alle kunne fokusere på det virkelig er best på, slik at bedriften kan lykkes. 

 

Bruk data

En unik fordel for de som starter en virksomhet i dag, er at vi har tilgang på enorme mengder data. Takket være moderne teknologi kan man finne svaret på en rekke spørsmål. Dette er noe en bedriftseier kan bruke til sin fordel. Analysering av data vil sørge for at du kan forstå kundene dine, måle effektiviteten til bedriften og gjøre de nødvendige tilpasningene.  Selv om tilgang på data har gjort det mulig å effektivisere virksomheten, har bedrifter også blitt stadig mer avhengige av denne dataen. Konkurrenter og utfordrere benytter sin egen informasjon til akkurat det samme. Dette betyr at man må ha gode systemer på plass for å sikre at den riktige dataen blir tolket slik den skal. 

Finn en balanse 

Det er ingen hemmelighet at livet som bedriftseier kan være hektisk, men det er viktig å finne en god balanse. Du må nok belage deg på lange kvelder og tidlige morgener, men effektivisering vil være nøkkelen til langsiktig suksess. Ved å finne en god balanse kan du som bedriftseier fokusere målrettet på det større bildet. Her anbefaler vi derfor:

  • At data brukes så effektivt som mulig 
  • Delegering av oppgaver slik at de gjøres av den best egnede
  • Fokus på kvalitetsinnhold 
  • Gode verktøy for å holde styr på de ulike arbeidsoppgavene som må gjøres av hver enkelt rolle i bedriften

Vakt om tiden din 

En felle mange bedriftseiere begår er at de mister oversikt over de ulike hattene de bærer. Dette er en del av det å starte en egen virksomhet, men det kan også gjøre tidsfordelingen mindre effektiv. Man må gjerne være daglig leder, markedsføringssjef, regnskapsfører og prosjektleder på samme tiden. Da er det viktig med de riktige verktøyene, men hvor skal man egentlig begynne?

Det finnes utallige tjenester og plattformer som retter seg inn mot små bedrifter og eiere. Men om man skal sammenligne hver enkelt tjeneste, teste og konkludere kan det ta enda lenger tid. Derfor vil en sammenligningstjeneste som Enkelbedrift være et godt utgangspunkt. Her finner du anmeldelser, tester og oversikter over de beste bedriftstjenestene. For hva er vel bedre enn å effektivisere jakten på de beste effektiviserings verktøyene? 

Fokuser på nisjen deres

Har du hørt begrepet “ikke tygg over mer enn du kan svelge?” vel – det gjelder også for bedrifter. Det er lett å bli ivrig når man starter noe nytt, men dette kan føre med seg fatale konsekvenser. Ved å spre virksomheten tynt utover for mange muligheter samtidig, vil det være tilnærmet umulig å effektivisere noe som helst. Et klart tips fra suksessfulle gründere er derfor dette; forbli fokusert på nisjen din. 

Prioriter kundeservice

Kundeservice kan bli et hodebry for både store og små selskaper. Dette gjelder spesielt om man har dårlige systemer på plass der både kunder og ansatte blir rastløse. Ønsker du å effektivisere hverdagen som bedriftseier bør du derfor sørge for at kundene får det de ønsker. Her vil smidige løsninger for raske svar være det beste for kundene.  Mange ser på kundeservice som en kostnad, men god kundeservice kan være verdifullt. Fornøyde kunder kan gi merkevarelojalitet, bygge oppmerksomhet rundt virksomheten og tillit fra forbrukerne. For deg som leder kan dette bety en smidigere hverdag med et maskineri som kjører seg selv. 

Oppsummering

Det er ingen tvil om at det er mye arbeid og rot knyttet til det å være en bedriftseier. Derfor er det viktig med en effektivisering i hverdagen. Her har vi snakket med en rekke suksessfulle gründere om hva de mener er det viktigste for en bedriftseier. Vi har også sett på noen verktøy som kan gjøre hverdagen enklere. 

Trenger du hjelp med oppstart av din egen bedrift?
Vi tilbyr gratis sparring og rådgivning ved oppstart av din egen bedrifter.

Ta kontakt med Etablererveileder
Benedikte Pettersen
Tlf: 47616136 / benedikte@nhage.com