Sirkulærøkonomi er et begrep som stadig blir mer omtalt og nyttig å ha begrep om, men hva er det egentlig? Og hvordan kan du som bedrift gjøre deg mer attraktiv og i tiden ved å benytte deg av dette? Sirkulærøkonomi eller kretsøkonomi er akkurat det det høres ut som – et prinsipp for økonomiske virksomheter som har et mål om at ressurser forblir i et system så lenge som mulig for å unngå bruk og kast. Innenfor her har du et vidt spekter av eksempler; Gjenbruk av plast, gjenbruk av avfall generelt, utleie av brukte produkter (klær, sko, biler), kjøp og salg av brukte produkter samt å begrense energiforbruk og utslipp så mye som mulig.

Her er det mange gode aktører på markedet allerede! Alfasko har sko på markedet som har livslang garanti på sko. De reklamerer for at hvis deler av skoen blir ødelagt eller utslitt – kan man levere skoene på service, og få de reparert. Slik slipper vi å kaste sko, og vi sparer oss for utgifter ved å ikke behøve å kjøpe nye sko når en del av skoen er ødelagt.

Andre bedrifter som allerede er på markedet med sirkulær økonomiske tjenester og produkter er:

Bergans

Man kan leie klær til barn. Barn vokser fort og bruker derfor ikke uteklær over lang tid. Gjennom å leie klær hos Bergans vil flere barn kunne bruke klærne og slik brukes ressurser lenger.

Tomra

Resirkulering og gjenbruk av panteflasker og plast avfall og mye mer. Blant annet har de mange spennende prosjekter innenfor teknologi. Verdt et besøk på hjemmesiden deres.

Elkjøp

Brukte produkter til lavere pris

One call

Brukte mobiler til lavere pris.

Fair Phone

Bytter ut deler av mobilen slik at mobilen kan vare lenger.

Norsk Senter for Sirkulærøkonomi (NCCE) vil forklare oss grunnprinsipper i sirkulærøkonomi og hva din bedrift kan gjøre. Les mer og meld deg på HER